I Norrköping pågår en konstutställning hela maj månad av konstnärinnan Mona Karim från Finspång.

Den röda färgens glädje.

När jag kom till Monas utställning möttes jag av vackra tavlor i form av blommor i alla färger – jag kände blomdoft i luften. Det var sannerligen en vacker och solig dag och målardukarna strålade även dem av Monas inre glädje som hon förmedlar till oss betraktare. Hennes trettiotal alster är målade i olja på både små och stora dukar. Mona vill med sin konst i den här utställningen poängtera likheterna mellan kvinnor och blommor som skönheter. Priserna varierar från 1 900 – 12 000 kronor.

Konstverken varierar i sina utföranden men det märks att det är Monas hand som har skapat dessa behagfulla och harmoniska målningar. Bild 1. Tre mindre målningar i olja i ett mosaikmönster föreställande tre damer framsvepande i sina blomsterklänningar. Bild 2. Ett kvinnoansikte bland blomblad. Bild 3. Vita rosor i en kaskad av färger.

Mona Karim bland sina alster.

Mona är född Irak och utbildad konstnär från Konstakademin i Bagdad. Hon kom till Sverige för nio år sedan och det här är hennes första utställning i Sverige. Det är stort steg för henne men hon är en stark kvinna som vet vad hon vill och kan. I Irak har hon gjort flera samlingsutställningar, bland annat på liknande ställen som ABF, som också finns i Bagdad. Hon har alltid målat, säger hon och redan som liten i skolan ställde hon ut sina teckningar i skolans korridorer. Hennes familj la tidigt märke till Monas konstnärliga intresse och stora fantasi och stöttade hennes strävanden att få måla.

Här skenar min fantasi iväg och jag ser vackra tyger i dessa delikata små rosenmålningar.

Men det finns mycket annat att upptäcka på utställningen – abstrakta målningar blandat med romantiska landskap som lyser i fina färger.

Abstrakt landskap bland tulpaner.

Eller varför inte en boogi-voogi här nedan?

Tack för ordet. Klick!
Melinda

Skriv ut