I den här artikeln får ni se gamla fotografier som räddats undan kassering av personalen på Lantbruksmuseet som visar på vad tidens tand kan ställa till med. Bilderna har förvandlats till konstnärliga scener som kanske inte var meningen att skapas av fotografen men som ändå blev så på grund av en omedvetenhet om sin konstnärliga ådra. Naturen har också spelat en spratt då bilderna har rejält förfallit under lång tid av både påverkan av ljus och väta. I sin skönhet kan de ändå berätta en hel del.

En mycket vacker inramad bild med bildens mitt intakt. De uppstaplade stammarna på bilden kallas för ett klipp. Arbetarna fick betalt per klipp som bestod av omkring nio stammar med en ungefärlig längd på tre meter, beroende på hur grov virket var. Man räknade klippen efter höjd som skulle vara omkring 80 cm hög. Klippen skulle stå på en stubbe en liknande för att inte suga åt sig vätska från marken i väntan på att bli räknade och bortforslade som kunde antingen genom flottning eller med lastbil.

Dessa två bilder genom värme har förvandlats till färgfotografier. På den första bilden ser vi så kallade klipp som i den föregående bilden också visar. Den andra bilden är en skogsäng i dimma på morgonkvisten.

En fantasifull skog.

En lugnande vinterlandskap. Mittersta bilden är ordentligt förstörd men med lite föreställningsförmåga skulle den synska betraktaren se en smygande, nyfiken jätte mitt i bilden! Tredje bilden är en risigt sagolik skog där man kan känna älvornas närvaro.

Vattnets förödande verkan på bilden här har själv skapat denna vackra inramning. Lång bort skymtar en man förmodligen med en hund som han håller i ett koppel. Den andra bilden är tagen i vassen. Fotografen måste ha haft en konstnärlig ådra när denne tog bilden. Motivet påminner mycket om golvdekorationerna från Kretas palats under Minoisk tid.

Den första bilden är en välbevarad fotografi av en snårig skog. I förgrunden ligger en guldklimp som lyser upp bilden och gör den till ett konstverk. Antagligen en vattendroppe som har fastnat där. Den mittersta bilden föreställer ett mycket ståtligt träd – förmodligen en ask. Notera de två barnen som poserar vid trädets stam. Under vikingatiden kallades sådana här träd för vårdträd, som man trodde skulle ge skydd på något sätt åt människorna. Asken ansågs under vikingatiden vara helig på grund av dess inneboende heliga energiers skull. I den nordiska mytologin framgår att världsträdet Yggdrasil var just en ask. Ett vårdträd är ett stort och dominerande träd som står på tunet, eller på tomten och på gårdar på landsbygden. Vanligtvis är trädet något slags ädellövträd. Enligt sägen så råder det en mystisk koppling mellan trädet, gården och släkten som bor där. Vårdträd har en lång tradition i Sverige. Den tredje bilden är en märklig bild av höga tallar med tulpaner på toppen. Inte ens en fotograf skulle kunna ha åstadkommit detta om inte naturen kunnat få gå lös på fotografiet.

En underbart flummig lövskog med både djup och yta.

En idyllisk björkskog som nästan ser tecknad ut trots att det är ett fotografi. Sedan inlandsisen har Sverige en landhöjning på omkring en cm per år. Detta innebär att det första trädet som växer på vattensjuk mark är björk för att den tål att stå i vatten medan andra träd kan få syrebrist och dö. Det kan tilläggas att växtligheten kom öster ifrån.

På dessa bilder anar vi dansande grenar i vinden i en salig blandning av rytmer.

Sköna gamla skogsbilder.

En transparent man med ett spöklikt intryck från en svunnen tid visar upp sina odlingar på ett fält. Naturens förödande verkan har förskönat bilden och skapat ett konstverk. UFO-nedslaget i bakgrunden sätter fantasin i brand.

Tack för mig. Klick!

Melinda

Skriv ut

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas